Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

ObrazekPři zvažování způsobu léčení je nejdůležitějším ukazatelem délka trvání choroby a její tíže.

Pokud se onemocnění diagnostikuje včas - t.j ve stadiu akutním - lze konzervativně prostřednictvím mastí, čípků a medikamentů  pomoci jejímu zhojení. Pokud však akutní stadium přejde do chronického, dá se předpokládat, že medikamentosní léčba jen chorobu zklidní a celkovému zaléčení musíme pomoci některou z operačních či ambulantních technik.

To znamená, že postup léčení je rozdílný podle stadia choroby. Nedílnou soObrazekučástí  a společné pro léčení FA v obou stadiích je

  • úprava životosprávy a stravovacách návyků
  • zamezení nepravidelné zácpovité či průjmovité stolici
  • lokální hygiena
  • specifické používání mastí a čípků

Při léčbě chronicky změněné (t.z. delší dobu trvající) trhliny konečníku Obrazekse několik desítek let (přibližně od poloviny minulého století) s větší či menší úspěšností používalo operační řešení v celkové anestesii. Takzvaná divulse,  tj. roztažení konečníkového svěrače ev. s jeho naříznutím na operačním sále, byla  v minulosti nejúčinnější (ne- li jediná) možnost léčení.

V současné době kdy známe další metody léčení tohoto onemocnění je patrný všeobecný ústup od této operace  pro možné komplikace ( možné poškození svěrače s následnou poruchou jeho funkce a inkontinence plynů či stolice,možné opakování onemocnění (recidivy) a možné záněty v okolí)

--------------------------------------------------------------------

1. aplikace botulotoxinu typu A do oblasti trhlinky.

2.použití speciální masti DUROGESIC rect.crm.

-----------------------------------------------------------------

                          NOVÉ METODY LĚČBY

Botulotoxin typu A

Již dlouhou dobu je znám jeho efekt  v kosmetice a plastické chirurgii ,jeho užití v neurologických indikacích  a v proktologii  zaznamenali spíše jen specialisté.

Aplikací přesně dané dávky botulotoxinu typu A  do oblasti trhlinky vede k "chemické sfinkterotomii" - to znamená  - k dočasnému uvolnění vnitřního svěrače a tím k uvolnění velkého svalového napětí a ke zmenšení trhliny. K léčbě se používá velmi tenká jehla a zaléčení je bez celkové či lokální anestesie.Nástup účinku preparátu je uváděn v období 2-3 dnů po aplikaci, naše zkušenosti ukazují,že nástup může být i 4.den po zaléčení. Délka působení BTX je 4- 6 týdnů a během této doby máme možnost (pomocí mastí, používáním čípků a medikamentů) nastartovat hojení fisury nebo ji dokonce zcela zahojit.

Jako téměř veškeré dění  v medicině je i rychlost hojení fisury zcela individuální , dá se však uvést , že čím déle a dramatičtěji trhlina v konečníku "obtěžovala" , tím je i léčení zdlouhavější. V těžších případech je indikace i k opakované aplikaci uvedeného preparátu

Používáme preparát DYSPORT  (fi IPSEN)

Tento způsob léčby je možný mnohonásobně opakovat , je vyhledávaný hlavně v západních zemích , kde riziko celkové anestesie je považováno (stejně jako u nás) za neúměrné této chorobě.

Obrazek

DUROGESIC rct ung - tento preparát je (opět ) vcelku hojně rozšířen za našimi hranicemi.V ČR bohužel zatím nelze sehnat. Doposud jej používá 5 klientů sledovaných v naší ambulanci a výsledky se zdají velmi nadějné i když cena tohoto preparátu ( v SRN cca 85 euro) je poměrně vysoká

                                 
 2


 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář